Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom onze vitaliteitsdiensten. Als je het antwoord op jouw vraag niet kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!
Vitaliteit verwijst naar een staat van welzijn en energie waarin een persoon fysiek, mentaal en emotioneel veerkrachtig is en in staat is om actief en betrokken deel te nemen aan het leven.
Vitaliteit op de werkvloer verwijst naar het vermogen van werknemers om energiek, gemotiveerd en productief te zijn tijdens hun werk, zowel fysiek als mentaal. Het omvat aspecten zoals gezondheid, welzijn en betrokkenheid bij het werk.
Persoonlijk leiderschap is het vermogen om de regie te nemen over je eigen leven, doelen te stellen, beslissingen te nemen, verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en een positieve invloed uit te oefenen op jezelf en anderen.
Investeren in vitaliteit op de werkvloer leidt tot gemotiveerde en gezonde werknemers, wat resulteert in hogere productiviteit, betere prestaties, lagere verzuimcijfers en een positieve werkcultuur.
Zorg voor vitale medewerkers door een gezonde werkomgeving te bevorderen, mogelijkheden voor lichamelijke activiteit te bieden, stressmanagement te ondersteunen, gezonde voeding te promoten, flexibele werkschema's aan te bieden en te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling en welzijn.
Onder vitaliteit vallen aspecten zoals fysieke gezondheid, mentale veerkracht, emotioneel welzijn, energieniveaus, werkplezier en betrokkenheid, evenals een gezonde balans tussen werk en privéleven.
Ja, investeren in vitaliteit kan fiscale voordelen bieden. Stoelmassages vallen bijvoorbeeld als Arbo-voorziening onder de ‘nihil waardering’ binnen de WKR. Dit betekent dat de stoelmassages, mits er aan de voorwaarden van de belastingdienst wordt voldaan, onbeperkt kunnen worden verstrekt zonder dat dit ten koste gaat van de “vrije ruimte” in de werkkostenregeling. Die voorwaarden zijn o.a dat de activiteit in redelijkheid deel uitmaakt van het arboplan, de activiteit onder werktijd en op de werkplek plaatsvindt, dat de werknemer geen eigen bijdrage hoeft te betalen en er geen sprake is van een aanmerkelijke privé besparing voor de werknemer.
Indien aan de criteria wordt voldaan, kunnen ook andere workshops die zich richten op vitaliteit onder de nihilwaardering vallen. Indien de workshops niet aan de vereisten voldoen voor de nihilwaardering, kunnen ze toch nog onder de Werkkostenregeling (WKR) vallen. In dat geval worden de kosten van de activiteiten meegerekend in de vrije ruimte van de WKR. Als de vrije ruimte wordt overschreden, kan er een eindheffing van toepassing zijn. Voor verdere details over de WKR, verwijzen we je naar de site van de belastingdienst.